preskoči na sadržaj
Vijesti

Protokol provedbe državne mature za učenike

Tijekom epidemije COVID-19 na ispite državne mature ne smiju doći pristupnici (učenici i kandidati), djelatnici škole i druge osobe ako su pozitivni na COVID-19 (izrečena im je zdravstvena mjera izolacije) i ako pokazuju znakove akutne bolesti koja može ukazivati na COVID-19 (kašalj, poteškoće u disanju, glavobolja (za osobe koje imaju navedene znakove bolesti ulaz je moguć samo uz predočenje negativnoga nalaza PCR ili brzoga antigenskog testa na SARS-COV-2 iz zdravstvene ustanove koji ne smije biti stariji od 48 sati*), povišena tjelesna temperatura, poremećaj osjeta njuha i okusa i sl..).

Za pristupnike kojima je izrečena mjera samoizolacije uvjeti pristupanja ispitima državne mature utvrdit će se kroz posebne epidemiološke preporuke sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Radi dogovora oko posebnih uvjeta polaganja ispita učenici kojima je izrečena zdravstvena mjera samoizolacije trebaju se žurno javiti školi (razredniku, ispitnomu koordinatoru ili ravnatelju škole).

Pristupnici dolaze-ulaze na velika vrata u 8 30 pri čemu izvrše dezinfekciju obuće i ruku i odmah se kreću prema ispitnim prostorijama (raspored pristupnika (maturanata) po prostorijama bit će objavljen u Teams-u razreda pod Općenito najkasnije dan prije ispita) i dalje postupaju po uputama nastavnika koji su zaduženi za pojedine prostorije. 

Prilikom dolaska na državnu maturu učenici trebaju paziti da se ne grupiraju te da održavaju poželjan fizički razmak. Kandidati trebaju sa sobom ponijeti pribor koji im je potreban za ispit kao i dokument sa slikom radi identifikacije pristupnika, a prije dolaska trebaju si izmjeriti tjelesnu temperaturu.

Važne epidemiološke obavijesti

Pristupnici tijekom pisanja ispita na radnome stolu smiju imati samo osobnu iskaznicu, pribor za pisanje propisan ispitnim katalogom za svaki predmet, vlastitu kemijsku olovku, bočicu s vodom i ispitne materijale. Sve ostale stvari (mobilne uređaje…) pristupnik stavlja u svoju torbu koju odlaže na za to predviđeno mjesto u ispitnoj prostoriji. Ako zbog zdravstvenog stanja pristupnik treba tijekom pisanja ispita konzumirati hranu ili slatkiše, odlaže ih na stol voditelja ispitne prostorije i po potrebi konzumira izvan ispitne prostorije.

Po završetku pisanja ispita pristupnik odlaže ispitni materijal na rub stola i dizanjem ruke obavještava dežurnog nastavnika da je završio. Sve što je donio pristupnik odnosi sa sobom kada napušta ispitnu prostoriju (kemijsku olovku, osobnu iskaznicu, pribor za pisanje, bočicu s vodom, lijekove i ostatke hrane/slatkiša). Izlazak pristupnika iz ispitne prostorije i ustanove organizirat će se tako da pristupnici izlaze jedan po jedan, i to prvi izlazi pristupnik najbliži vratima. Međutim, ako netko ranije završi ili odustane od pisanja ispita, omogućit će mu se izlazak iz prostorije. Pri izlasku iz ustanove pristupnici dezinficiraju ruke koristeći dozatore s dezinficijensima na izlazu iz škole. Pristupnici trebaju i nakon završetka ispita držati razmak i ne bi se trebali zadržavati u grupama i ostvarivati bliske međusobne kontakte.

Sve prisutne osobe obvezno moraju nositi maske (osim osobe koje imaju izuzeće). Maska cijelo vrijeme mora prekrivati nos i usta. Pristupnik koji odbije nositi masku, a za to nema potvrdu liječnika o izuzeću ne može polagati ispite državne mature.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Henry Ponte   datum: 1. 6. 2021.
preskoči na navigaciju