preskoči na sadržaj
Vijesti

Projekt: Književni svemir Arthura C. Clarkea (izvješće)

Projekt Književni svemir Arthura C. Clarkea odvijao se tijekom školske godine 2020./2021. U njega je bio uključen veći broj nastavnika i učenika.

 

Nastavni predmeti i nositelji projekta

Tijekom realizacije projekta povezali su se sljedeći nastavni predmeti: Hrvatski jezik, Informatika i Fizika. U njemu su sudjelovali sljedeći nastavnici i stručni suradnici: Goran Krapić (koordinator), Goran Boneta, Petar Jelača, Leonila Marač i Biljana Valentin-Ban. Također, uključeni su bili i članovi Filmske skupine (izvannastavna aktivnost). Nastavnici su u okviru nastavnih predmeta nastojali ostvariti predviđene ishode (pojedinačno navedeni u izvedbenim kurikulumima po predmetima).

 

Javna predstavljanja

Tijekom realizacije projekta ostvarena je suradnja s American Cornerom Gradske knjižnice Rijeka i Strojarskom školom za industrijska i obrtnička zanimanja u Rijeci (nastavnica Anita Pešut) te Festivalom znanosti (gostovanje na Festivalu znanosti).

Projekt je predstavljen na Festivalu znanosti 2021. te, uz Aktualnost Julesa Vernea, kao primjer dobre prakse na XV. hrvatskom simpoziju o nastavi fizike (predavanje su održali Petar Jelača, Fedora Vidas Dejhalla i Goran Krapić). Rad sa simpozija „Znanstvena fantastika i mogućnost uspješne korelacije“ objavljen je i u „Zborniku radova XV. hrvatskog simpozija o nastavi fizike“.

Na Festivalu znanosti predstavljeni su učenički radovi Laure Afrić („Ramans“ – strip inspiriran „Susretom s Ramom“), Ane Šubat (digitalni plakati o Clarkeovim djelima) i Renee Gulan (prezentacija „Ljudski susret s izvanzemaljskom civilizacijom“, polazište je bilo djelo „Susret s Ramom“). Elena Popović predstavila je cjelokupan projekt.

Brojni su učenički radovi predstavljeni i na Danu škole 2021. te tijekom Svjetskoga tjedna svemira u GAM-u 2021.

Također, nekoliko je učenika uspješno završilo radionicu 3D ispisivanja u organizaciji American Cornera Rijeka.

Filmska skupina priprema materijale o školskim projektima povezanim sa znanstvenom fantastikom.

 

Zaključak

Ostvareni su planirani ishodi (po predmetima) te je projekt uspješno predstavljen široj javnosti. Projekt Književni svemir Arthura C. Clarkea nadovezao se na projekt Aktualnost Julesa Vernea te pobudio interes učenika za znanstvenu fantastiku.

 

Članak o virtualnome Danu škole pripremila je Elena Popović:

http://gam-rijeka.blogspot.com/2021/01/virtualni-dan-skole-2021-knjizevni.html?q=knji%C5%BEevni+svemir+arthura+c.

 
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 28. 10. 2021.
preskoči na navigaciju