preskoči na sadržaj
Vijesti

Izborna nastava iz geografije – primjer terenske nastave

Učenici koji pohađaju  izbornu nastavu iz geografije koju vodi prof. Hrvoje Grofelnik posjetili su Hidroelektranu Rijeka.


U sklopu izborne nastave iz geografije 22. ožujka 2013. godine učenici 3.2 razreda bili su u edukativnom posjetu Hidroelektrani Rijeka za koju mali broj Riječana zna da se nalazi u središtu grada.
Na kraju Vodovodne ulice, osim jednog od najvažnijih izvorišta za vodoopskrbu Rijeke i okolice (Zvir), nalazi se od 1968. godine i HE Rijeka. Hidroelektrana ima snagu 36,8 MW i u cijelosti je ukopana ispod brda Sv. Katarina.
Tijekom razgleda pogon je bio aktivan te se zbog velike buke najveći dio stručnog vođenja, koje nam je omogućila Hrvatska elektroprivreda (HEP-proizvodnja), odvio ispred ulaza u proizvodni podzemni dio. Zbog velike količine padalina tijekom ovogodišnjeg proljeća hidroakumulacija Valići, s kojom je elektrana podzemnim hidrotehničkim tunelom povezana, je puna vode koja će kao i proteklih četrdesetak godina pokretati turbinu i preko generatora davati značajne količine obnovljive i čiste energije hrvatskom elektroopskrbnom sustavu.
Na odlasku iz elektrane svi prisutni su imali bolju sliku o tome što stoji iza svakog od naših kućnih prekidača, grijalica, klima uređaja…

 

Sljedeća aktivnost u sklopu izborne iz geografije, bit će promatranje riječkog noćnog neba!Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Petar Jelača   datum: 6. 5. 2013.
preskoči na navigaciju