preskoči na sadržaj
Vijesti

Dan sjećanja u Gimnaziji Andrije Mohorovičića

Dana 27. siječnja u svim je četvrtim razredima Gimnazije A. Mohorovičića studijski i komemoracijski obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta i sprečavanje zločina protiv čovječnosti.

poslušajte o danu sjećanja i u emisiji "živjeti put nade"

http://radio.hrt.hr/glas-hrvatske/ep/zivjeti-put-nade-08-02-2014/53746/


Prigodni program pripremio je zajedno sa svojim učenicima svećenik i vjeroučitelj u toj Gimnaziji Vlč. Matija Matičić, koji je inače prvi svećenik koji je završio studij u Međunarodnoj Školi za studije Holokausta u Jeruzalemu u Izraelu i koji je od strane memorijalnog centra Yad Vashem i koordinator suradnje.

U svim četvrtim razredima prikazani su prigodni dobi učenika kraći obrazovni filmovi koje je pripremio Yad Vashem „What is Holocaust?“ na engleskom jeziku, nakon čega je uslijedila rasprava učenika i komemoracija praćena molitvom učenika. Vrlo dirljivo i poučno.

Od 2009. godine u ovoj Gimnaziji se redovito održava program u tjednu kada je Dan sjećanja, ali i mnoge druge aktivnosti kroz školsku godinu koje uključuju i posjet izraelske delegacije te razne druge projekte koje provodi Škola i učenici.

Suradnja je započela 2009. godine uz veliku podršku i pomoć tadašnje ravnateljice mr. Varje  Zalokar - Crnić, te kolegice vjeroučiteljice Ksenije Rukavine Kovačevića, a nastavila se također velikom podrškom i aktivnošću te inicijativnošću ravnatelja prof. Henrya Pontea koji profesore i učenike stalno poziva na ovakve i slične projekte koji prije svega poučavaju i pomažu učenicima u ljudskom sazrijevanju i činjenju dobra, te da učeći o drugim kulturama., religijama i narodima možemo se samo obogatiti u tim različitostima. Nažalost, u ovom slučaju na ovoj velikoj tragediji židovskoga naroda također imamo štošta naučiti i zajedno se nadati i moliti da se ovakvo nešto više nikada ne ponovi, ali i druge poučavati.

Ne zaboravljajući povijest i učeći o njoj na neki način oblikujemo svoj identitet i budućnost.

Dino Božanić 43Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Petar Jelača   datum: 4. 2. 2014.
preskoči na navigaciju